sobota 9. května 2015

Run fat b!tch run

Ahoj lidičky,

mám pro Vás slibovaný tip na knihu, a jak jinak než o běhání. Vůbec by mě nenapadlo, že když jsem začala loni na jaře běhat, nejdřív protože jsem si chtěla pročistit hlavu, následně také proto, že běhání je přece super kardio, že se u toho vydržím tak dlouho, a že stane mou novou vášní. A že té vášni propadnu natolik, že o ní začnu číst knihy. :)

Poté, co jsem loni přečetla Když žena běhá od Alexandry Heminsley a O čem mluvím, když mluvím o běhání od Haruki Mukaramiho, jsem letos v únoru narazila v knihkupectví v Oxfordu na knihu Run fat b!tch run od Ruth Field. Tato kniha vyšla i v češtině pod názvem Příručka ženy v běhu.

Run fat b!tch run je tak velký trhák, že když použijete hashtag rfbr, tak na instagramu nebo na jiných sociálních sitích najdete spoustu fotek, a odkazů na tuto knihu a také na lidi, co tu knihu četli.



Pro začátek, abych vás trochu uvedla do děje knihy, celou knihou provází takzvaná Doktorka Grit, což je jaký si vnitřní hlas, jaký si motivátor, který vás požene, abyste konečně zhubla...

Na začátku knihy, je podle mě jeden důležitý bod a to, že si sami podepíšete smlouvu s Doktorkou grit, že budete běhat. A myslím, že je to dobrý star pro běhání, hlavně je to takový dobře promyšlený psychologický tah od autorky, protože když si něco podepíšete sami, tak pak máte tendence ten slib splnit.

Doktorka Grit vás bude provázet čtyřmi základními částmi, na které navazují menší podkapitoly. První a podle mého asi nejdůležitější kapitola je Běhání.(tak né asi, v knížce o běhání, kdo by to čekal?)
 Dozvíte se v ní totiž všechno co o běhání potřebujete vědět. Doktorka Grit vám udělá instruktáž jak začít běhat v šesti jednoduchých krocích a vydržet u toho. Ruth v této kapitole popisuje svůj příběh, jak ona začala běhat, jak to bylo náročné, co všechno zažila u běhání. Kromě jejího příběhu, je zde i příběh jejího manžela a jiných přátel, kteří přispěli svými příběhy.
Je zde taky vysvětlen krok za krokem 8 týdenní běhací program. Spočívající v tom, že na začátku si tu trasu, kterou chcete uběhnout projdete pěšky, a pak postupně zrychlujete až na konci jste schopni ji uběhnout v kuse.

Druhá kapitola je nazvaná Jídlo, a tuto kapitolu budete vážně milovat, protože kdo by nejedl rád. :D
V prvních podkapitolách se dočtete, jak je dneska zvykem o tom, jako škodlivé jsou fast foody a že colu je nejlepší vyměnit za vodu a pít jí neustále. Což jsou informace, které nebyly na škodu, ale také mě ničím nepřekvapily.
Co mi přišlo užitečně, že Ruth - Doctorka Grit přidala pár celkem zajímavých a zdravých receptů.

Třetí kapitola nazvaná Co těď, je taková oddechová kapitola, už totiž máte to nejtěžší za sebou, začali jste běhat a už vydržíte běžet zhruba 30-40 minut vkuse. Proto je pochopitelné, že vás asi napadne co teď, kam se chcete posunout, když už zvládnete uběhnout 5km a napadne vás třeba jako mě zkusit uběhnout 10km.
Kromě přípravy na 10km závod se tu taky dočtete, jak se vyvyrovat zraněním, a co dělat když už nějeké je. Jako vtipnou součást této části mi přišla kapitola nazvaná, Šiřte své nadšení do běhání, ale vyvarujte se  toho o tom mluvit v jednom kuse. Ano, ano, tohle se vám může stát a ani nebudete vědět, jak rychle, protože když už člověk s běháním začne, a má za sebou všechny ty špatné, deštivé, sychravé nebo naopak horké, parné, a bezvětré běhy, tak se o to chce podělit s okolím. Problém je většinou v tom, že pokud nemáte nějaké přátele, kteří také běhají, a ví jak je běhání někdy těžké, tak to nikoho nezajímá. Proto doporučiji, začít jen tím, že běháte a nijak to nerozvádět a když se někdo náhodou zeptá a bude mít zájem, tak teprve potom ho zavalit tou lavinou emocí a zážitků z běhání.

Poslední čtvrtá, kapitole je určtěná pro ty, kteří si troufnou na ten nejtěžší běh, kterým je Maraton, popřípadě půlmaraton. Je zde plno užitečných rad, jak se připravovat na maraton. Co dělat v den závodu, co jíst a nejíst, jak dlouho před závodem pít a kdy jít na záchod. :)
Samozřejmě i v této části knihy najdete 10týdenní program přípravy na maraton.

V závěru knihy nechybí důležitý Running playlist, ve které si snad každý najde pár oblíbených písniček, když stejně jako já neví na co vlastně běhat. :D

Upřímně to byla jedna z nejvtipnějších knížek o běhání, jakou jsem zatím četla. Ruth popisuje svůj příběh tak, že se v něm asi najde každý, v jakékoliv části ať už na začátku jako úplný začáteční, tak následně i jako pokročilý. Pokud jste žena poporodu a běhaly jste předtím, tak i vy si najdete pár kapitol, které vás určitě namotivují k tomu začít znovu běhat, už jen proto, abyste měla hodinu klidu pro sebe, když těch zbývajících 23h věnujete svým dětem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat