neděle 17. května 2015

Edinburgh. Co zajímavého navštívit!

Ahoj lidičky :o)

Calton hill


tak je tu slibovaný článek o tom, jak jsem navštívila Edinburgh. Do Edinburghu jsem poprvé zavítala v na konci února a podruhé na konci dubna. Bylo to v rámci návštěvy mojí milované Cydney, které je momentálně v Edinburghu na stáži.

Na první pohled je Edinburgh uchvátané město, jeho atmosféra je nepopsatelná. Takže jsem se snažila navštívit toho co nejvíc za ty pouhé dva dny co jsem tu vždycky byla. A které, památky byste určitě neměli vynechat?



Tak v první řadě, je to určitě Castle of Edinburgh. Osobně jsem uvnitř hradu nebyla, protože se mi vstupné zdálo moc drahé, ale úplně stačí když si vyjdete tu cestu na hrad a z prostranství před hradem je krásný výhled na celý Edinburgh.


Další památka, kterou bych vám doporučila je určitě Calton hill. Je to další kopec, ze kterého je krásný výhled. Ostatně Edinburgh je hodně kopcovité město, takže jestli ho někdy navštívíte, tak se připravte na mnoho výšlapů do kopců.  A proto bych doporučila pohodlné boty a nějakou nepromokavou bundu, jelikož počasí se zde hodně mění, 10 minut svítí slunce a za dalších 10 minut leje jako z konve.

Pokud jste stejně jako já milovníci umění, tak vřele doporučuji navštívit Národní galerii Skotska, nejen, že je do něj vstup zdarma, ale najdete tu takové umělce jako Rembrand, Van Gogh nebo Tizian. A také, je to dobrá skrýš, když zrovna venku prší. ;)


Pro milovníky Harryho Pottera, rozhodně musíte navštívit hřbitov, ze kterého paní Rowlingová, opsala snad všechny jména a použila je v knize. Což je trošku zklamání, že šla jen na hřbitov a opsala to a vůbec si nelámala hlavu s tím vymýšlet si nějaké originální jména postav...A povinost každého fanouška, je vyfotit se u náhrobku Voldemorta tedy Toma Ridella. Musím říct, že není jednoduché ten náhrobek najít, ale o to větší je to zábava, pobíhat po hřitově a číst všechny ty náhrobky až najednou před tím stojíte. :D  






Při cestě z hradu na Calton hill určitě neminete hlavní třídu v Edinburghu a tou je Princess Street, na které je nejen spousta obchodů, takže pro shopaholiky ráj, ale také je zde The Scott Monument, který je zde postaven jako památka na spisovatele Sira Waltera Scotta.


Pokud budete mít v Edinburgu čas a strávíte tu více dní určitě bych doporučila návštěvu Zoo Edinburghu.  Do Zoo se dá pohodlně dojet busem, celodenní jízdenka momentálně stojí 4 libry a jízdenka na jednu jízdu stojí 1,50 liber.
Tato zoo sice není nijak závratně veliká, svou rozlohou se dá přirovnat třeba Brněnské zoo a i ten terén je podobný tedy kopcovitý. :D Ale co mě zaujalo je fakt, že součástí zoo je i malý dinopark s těmi nejznámějšími dinosaury.

 
 

Myslím, že i kdyby jste se jenom procházeli po Edinburghu a nechtělo se vám do žádného muzea, galerie nebo lést na všechny ty kopce, tak i to, že byste bezcílně bloudili ulicemi, by bylo pro vás nezapomenutelným zážitkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat